Εισαγωγή

 

Πολλές πράξεις καθημερινές τις κουβαλάμε σαν αγγαρείες. Πρέπει να το κάνω ― το κάνω. Δεν αναρωτιέμαι καν πώς μπορεί αυτή η συνήθεια μπορεί να ξεφύγει από τον καταναγκασμό, πώς μπορεί να πάρει άλλο χαρακτήρα, λ.χ. να γίνει μια μικροτελετή χαράς και απόλαυσης.

Η απόλαυση κρύβεται στις λεπτομέρειες· στο πινέλο του ξυρίσματος, στη μανσέτα του πουκαμίσου, στο χρώμα της γραβάτας, στο άρωμα της κολώνιας. Και στην εκτροπή: η καθημερινή γκρίζα συνήθεια γίνεται καθημερινή πηγή χαράς.

Προσοχή! Δεν πρόκειται γι’ άλλη μια εκδοχή metrosexualism. Μιλάω για την ευεξία, για την εσωτερική ισορροπία, που προσφέρει η περιποίηση του εαυτού, η πειθαρχία σε μια τελετή, μιλάω για την ευεξία ενός απόλυτα προσωπικού grooming.

Πώς; Καταρχάς, είμαστε καχύποπτοι με τα μαζικά προϊόντα, με τα τρέντι, τα φανταχτερά, τα πολυδιαφημισμένα. Διότι ο εαυτός μας δεν είναι μαζικός και τρέντι, είναι μοναδικός και διαχρονικός. Διότι η μοναδική, διακριτή προσωπικότητά μας, δεν καθορίζεται από προϊόντα και μόδες, αλλά από γούστα, κλίσεις,εμμονές. Ναι, εμμονές ποιότητας.

The Art of shaving

Ας δούμε το ξύρισμα· την πρωινή προσευχή του αστού. Οι περισσότεροι άνδρες σήμερα πρέπει να είναι ξυρισμένοι και φρέσκοι στη δουλειά τους. Και στην έξοδό τους. Πρέπει… Αυτό το “πρέπει” συχνά μάς καταδυναστεύει. Ας το ανατρέψουμε. Ας μεταμορφώσουμε μια διαδικασία ρουτίνας σε καθημερινό πάρτι για έναν.

Ας δούμε καταρχάς πώς και με τι ξυριζόμαστε. Μαντεύω ότι στο νουλάπι του μπάνιου σας σωρεύονται πλαστικές τούρμπο μηχανές με δύο-τρεις-τέσσερις λεπίδες, έτοιμοι αφροί ξυρίσματος, επώνυμα άφτερ-σέιβ σε λοσιόν και balm. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι ολίγων ή μιας χρήσεως, έχουν fancy συσκευασίες μη ανακυκλώσιμες, περιέχουν πλήθος ύποπτων συντηρητικών ― άρα, επιβαρύνουν την τσέπη σας και το περιβάλλον. Και ως τυποποιημένα και μαζικά, δεν προσφέρουν καμιά ιδιαίτερη χαρά.

Πετάξτε τα. Πηγαίνετε πίσω. Εδώ, σε αυτή την περίπτωση, ισχύει “το παλιό είναι καλό”. Διότι το παλιό δεν ξεπεράστηκε ποτέ, απλώς το μάρκετινγκ το είπε “παλιό” για να μας γεμίσει πανάκριβα πλαστικά μιας χρήσεως. Πάρτε πινέλο, ποιοτικό σαπούνι ή κρέμα ξυρίσματος, και μια μηχανή με κλασικό ξυραφάκι. Η πολυτέλεια, η ποικιλία, η αξιοπιστία και η διάρκεια αυτών των προϊόντων θα σας εκπλήξει. Αλλά αυτό που θα σας εκπλήξει περισσότερο είναι η πολυτέλεια που θα προσλάβει το καθημερινό σας ξύρισμα.

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ξανά πινέλο για να κάνετε αφρό, μην ανησυχείτε. Λίγη εξάσκηση απαιτείται, λίγες δοκιμές, για να βρείτε τον τρόπο σας, και κατόπιν η αίσθηση ενός πλούσιου, ενυδατικού, σωστά λιπαντικού αφρού, από εκλεκτά συστατικά, θα σας μεταφέρει σε άλλο κόσμο.

Παρομοίως, μην τρομάξετε με την επαναφορά στο κλασικό ξυραφάκι. Αγοράστε μια γερμανική μηχανή ακριβείας Merkur ή βρείτε μια ξεχασμένη Gillette του ‘60 ή του ‘70, το ίδιο κάνει· υπάρχουν vintage μηχανές 50 και 60 ετών που λειτουργούν άψογα. Η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει έκτοτε… Οπλίστε με ξυραφάκι Gillette ή Wilkinson, που τα βρίσκετε εύκολα και είναι τα καλύτερα. Και ξυριστείτε απαλά, με μικρές κινήσεις, χωρίς πίεση, κόβοντας τα γένια με το βάρος του μετάλλου, κρατώντας την κεφαλή της μηχανής υπό γωνία, και όχι κόντρα.

Οταν τελειώσετε, ξεπλυθείτε με κρύο νερό, για να σφίξουν οι πόροι και ολοκληρώστε με μια δροσιστική λοσιόν με λίγο οινόπνευμα, και με ένα ενυδατικό-αντιφλογιστικό balm ― κατά προτίμηση οργανικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά paraben.Η όλη διαδικασία του ολοκληρωμένου παραδοσιακού ξυρίσματος μπορεί να διαρκέσει πέντε λεπτά παραπάνω από το “φανταρίστικο” σχήμα «έτοιμος αφρός + μπικ». Αλλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ούτε ως προς την περιποίηση ούτε προς την υγιεινή ούτε προς την απόλαυση.

Προετοιμασία και άφρισμα…

Το σημαντικότερο στάδιο στο ξύρισμα είναι η σωστή προετοιμασία. Συστήνεται να προηγηθεί ζεστό ντους, ώστε να μαλακώσουν τα γένια. Ενας καλός καθαρισμός προσώπου με κατάλληλο σαπούνι επίσης βοηθά.

Αφήστε το πινέλο να μουσκεύει σε ζεστό νερό όσο κάνετε ντους (σε ένα μπολ ή στον κλειστό νιπτήρα). Οταν είσθε έτοιμος, αφαιρέστε το πολύ νερό απ’ το πινέλο με δυο-τρία τινάγματα, ,ώστε να μη στάζει. Προσθέστε λίγη κρέμα στο πινέλο, περίπου όσο το νόμισμα του 1 ευρώ. Κάνετε αφρό είτε απευθείας στο πρόσωπο, είτε στο μπολ με ελάχιστο νερό. Μην ξεκινήσετε με πολύ νερό· προσθέστε στην πορεία. Ο τελικός αφρός δεν πρέπει να είναι ούτε υδαρής και αραιός, ούτε πολύ στεγνός.

Απλώστε στο πρόσωπο πλούσια, κυκλικά αλλά και με κινήσεις “βαψίματος”. Το καλό πινέλο από φίνα τρίχα ασβού θα χαϊδεύει το πρόσωπο και θα προσφέρει υπέροχο μασάζ. Είναι ο ιδανικός καθαρισμός προσώπου και μαζί με το ξύρισμα το τέλειο πήλινγκ!

Εξοπλισμός

Πινέλο

Αναζητήστε ένα καλό πινέλο από τρίχα ασβού (badger). Τα αγγλικά (Rooney, Simpson, Vulfix) και τα γερμανικά (Muehle, Shavemac, Dovo) είναι τα πιο διάσημα από τα κορυφαία, αλλά υπάρχουν και τα ποιοτικά ιταλικά Omega. Προτιμήστε την πιο φίνα ποιότητα τρίχας και μην τσιγκουνευτείτε είκοσι-τριάντα ευρώ παραπάνω: το πινέλο μπορεί να κρατήσει δεκαετίες με σωστή συντήρηση. Αν θέλετε μια φθηνή δοκιμή, διαλέξτε ένα Omega από τρίχα αγριόχοιρου (boar).

Δυστυχώς τα μαγαζιά καλλυντικών δεν προσφέρουν ποικιλία. Αντιθέτως τα μαγαζιά του Internet προσφέρουν τα πάντα.

>>Επιλογές-Προτάσεις

Κρέμα

Nivea, Kolynos, Florena, Tabac, Gillette, Prosar είναι σχεδόν ό,τι προσφέρει η ελληνική αγορά στα συνήθη μαγαζιά. Aπό αυτές ξεχωρίζουν: Nivea, Florena, Tabac.

Το Body Shop προσφέρει ένα ωραίο βαζάκι, ενώ και η Crabtree & Evelyn διαθέτει δυο-τρεις πολυτελείς κρέμες και σαπούνια ξυρίσματος.

Οργανικά: Τα προϊόντα Weleda, Lavera, Speick σε καταστήματα βιολογικών.

Για τον υπόλοιπο θησαυρό: Google it.

>>Επιλογή – προτάσεις

Μηχανή

Merkur, made in Solingen. Κορυφαία ποιότητα, πολλά μοντέλα. Σε καταστήματα με μαχαίρια, ψαλίδια, είδη κουρείου.

>>Επιλογές-Προτάσεις

After

Για δροσιστική λοσιόν, αναζητήστε Weleda, Speick.

>>Επιλογές-Προτάσεις

Για αντιφλογιστικό ενυδατικό balm, διαλέξτε από L’Occitane, Κορρέ, Apivita, Crabtree & Evelyn, Weleda κ.λπ. Οσο πιο φυσικό και βιολογικό, τόσο καλύτερο.

>>Επιλογές-Προτάσεις

17 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Παλιά όταν πήγαινε κάποιος να ξυριστεί σε μπαρμπέρη, αυτός τύλιγε στο πρόσωπο του ζεστές πετσέτες για μερικά λεπτά για να μαλακώσουν τα γένια. Έκανα κάτι παρόμοιο ζεσταίνοντας μια βρεγμένη (και στραγγισμένη) πετσέτα στο φούρνο μικροκυμάτων και μετά την έβαλα στο πρόσωπο για 5 λεπτά. Πολύ καλύτερο, κατά την άποψη μου, από το να βρέχω τα γένια μου με ζεστό νερό. Το πρόβλημα είναι ότι μετά από 4-5 φορές η πετσέτα σε μερικά σημεία ψιλομαύρισε, σαν να σάπισε ένα πράγμα. Αναρωτιέμαι…. οι μπαρμπέρηδες χρησιμοποιούσαν ειδικά πετσετάκια ή είχαν πετσέτες μιας χρήσης; Κάνει κανείς άλλος αυτό το κόλπο και αν ναι τι πετσέτες χρησιμοποιεί;

 2. Γρηγόρη έχω την αίσθηση ότι δεν φταίει η πετσέτα αλλά ο φούρνος μικροκυμάτων. Οι μπαρμπέρηδες την έβρεχαν με καυτό νερό και μετά την στράγγιζαν με το χέρι…

 3. Πιθανόν. Αλλά που να κάθεσαι χειμωνιάτικα το πρωί να βράζεις νερό. Θέλει χρόνο, ενώ με το φούρνο μικροκυμάτων σε 1 λεπτό το πολύ είναι έτοιμη η πετσέτα.

 4. Γρηγόρη,
  τα ψιλομαυρίσματα προφανώς είναι καψίματα…

  Συμφωνώ με τον Απόστολο, ότι προτιμότερο είναι το μούσκεμα με καυτό νερό. Από το θερμοσίφωνο ή από τον βραστήρα…

 5. Επίσης μπορείς να ζεστάνεις το νερό μόνο του στον φούρνο μικρικυμάτων (σε κατάλληλο σκεύος) και μετά να βουτήξης μέσα την πετσέτα.

 6. Πριν απο 10 ημέρες μπηκα και εγω στον κοσμο του παραδοσιακοθ ξυροισματος και ειναι πραγαμτικα σουπερ.εχω μια DE Wilkinson και πειραματοζομαι με λεπιδες.στην αρχη με wilkinson καλο και βαθυ ξυρισμα αλλα μαλλον επιθετικες μετα δοκιμασα Astor καθολου μα καθολου ερεθσμοι αλλα οχι τοσο βαθυ ξυρισμα και μετα δοκιμασα Gillete platinum με το οποιο κανω λιγο πιο βαθυ ξυρισμα αλλα με ερεθιζει αφορητα..καποια συμβουλη παιδια γιατι λεω να καθιερωσω τα αστορ μιας και ξυριζομαι καθημερινα …κρεμα χρησημοπιω κολυνος και ειμαι αρκετα ευχαριθστημενος παρακαλω αν εχετε καμια συμβουλη για πιο βαθυ και με λιγοτερους ςερθσιμους ξυρισμα

 7. Δοκίμασε Merkur ή Persona. Θα τα βρεις στον Τσομπάρη στην Οδό Μάρνη 47

 8. @redbaron
  Ακούγεται περισσότερο πρόβλημα τεχνικής παρά εξοπλισμου. Εστίασε πιο πολύ στην προετοιμασία (πολύ ζεστό νερό και/ή κάποιο preshave) και κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος ΚΑΘΟΛΟΥ πίεση στη μηχανή.

 9. Γεια σας, είμαι 18 ετών και ξυρίζομαι είτε με ξυραφάκια 1-5 λεπίδων, και έχω παρατηρήσει πως της 1 λεπίδας είναι πιο αποτελεσματικά αλλά ερεθίζουν το δέρμα. Σκεύτηκα να πάρω ένα ξυράφι, όπως αυτό που έχει ο κουρέας και καθαρίζει τις φαβορίτες, αλλά νομίζω πως είναι λίγο πιο επικίνδυνο και πιο δύσκολο να το κάνω μόνος μου. Βρίκα αυτό http://www.estem.gr/shop/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=345&category_id=39&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=21
  Εσείς τί έχετε να μου προτείνετε?

 10. Κωστή οι λεπίδες που αναφέρεις είναι μόνο για προχωρημένους και απαιτούν εξαρετικά καλή τεχνική. Θα σου πρότινα να ξεκινήσεις με Safety Razors, μηχανές δηλαδή που πέρνουν λεπίδα διπλής όψης. Βλέπε μηχανές ξυρίσματος σε αυτο το Blog.

 11. Πιστευω οτι εχω αρχισει και τελειοποιω την τεχνικη μου. Κατέληξα στα αστορ τα αλλαζω καθε 3 μερες και τωρα πλεον που και το το δερμα μου εχει συνηθισει πραγματικα οι ερεθισμοι ειναι ελαχιστοι και καθε μερα και μειωνονται…αλλαξα την κολυνος με σαπουνι balea που πηρα στο μοναχο
  και πραγαματικα γλυστραει η μηχανη καλυτερα.επισης με την εξασκηση καταφερα να κανω εμφανως βαθυτερο ξυρισμα απο οτι τις πρωτες 10 μερες..
  χρησημοποιω κρεμα για μετα το ξυρισμα απο το bodyshop razor relief αρκετα καλη αν και την βαζω περιπου 15 λεπτα μετα το ξυρισμα γιατι νομιζω ειναι καλυτερα να αφηνουμε το δερμα να αναπνευσει μονο του για λιγο..εσεις τι λετε?? παντως παιδια αξιζει πραγματικα ο εξτρα χρονος…οσο περνα ο καιρος τοσο το καταλαβαινω..πραγαμτικα αλλη αισθηση…

 12. η κατασταση στην ελλαδα οσων αφορα στα προιοντα ξυρισματος ειναι απελπιστικη.κυκλοφορουν χιλιαδες προιοντα στον κοσμο και στην ελλαδα βρισκεις μονο τα πολυ εμπορικα-συνθετικα.εγω αγοραζω πλεον τα παντα απο το διαδυκτιο.ο τσομπαρης εχει αρκετα πραγματα μονο που τον βρηκα λιγο ακριβο

 13. Μπράβο παιδιά πολύ καλή η παρουσί σας και πολύ καλές ενημερώσεις. Αρχισα να ξυρίζομαι εδώ και 4 χρόνια με πινέλο ασβού και πραγματικά βλέπω διαφορά. Τώρα εδώ και 1 μήνα αρχισα να ξυρίζομαι με λεπίδα (με εσωτερικό ξυραφάκι). Ξέρει κανένας ποιά είναι καλά βιολογικά προιόντα και σχετικά φτηνά για την ελληνική αγορά???? Ας είναι και Ευρωπαικό site αρκεί να είναι καλά και αγνά.

  Τάκης

 14. Παιδες καλησπερα!

  Στα παιδια που λενε να παρουνε μαχαιρι. Αφηστε αυτο με τις λεπιδες που αλλαζουν, δεν αξιζουν σε σχεση με τα κανονικα. Προσωπικα δε χρησιμοποιω μαχαιρι αλλα αρκετοι φιλοι μου και ολοι με απετρεψαν την αγορα ενος με εναλλασομενς λαμες. Χρησιμοποιω μηχανες ασφαλειας, εχω Merkur 38c, Gillette Superspeed flare tip, Mühle R89. Η ποιοτητα του ξυρισματος ειναι απαιχτη! Ρολο παιζουν πολλα ομως. Θα επανερθω στο θεμα, τωρα δεν εχω χρονο! Εχω να φανερωσω και μερικα κολπακια που θα ενδιαφερουν πολλους πιστευω!

  Φιλικα

  Στεφος

 15. Τα κολπακια που υποσχεθηκα… Ελπιζω να μπορεσω να απαντησω και σε καποιες αποριες.

  Γενικοτερα επισης, γιατι δεν ειδα να το αναγραφει κανεις, οταν χτυπατε αφρο, μπορειτε να ριξετε στο scuttle και μερικες σταγονες γλυκερινης! 5-6 φτανουνε! Και το χτυπατε λιγο ακομα!

  Το καλοκαιρι μπορειτε να βαλετε και μικρες ποσοτητες (το πολυ μισο κουταλακι του γλυκου) Pferdebalsam Gel. Δεν ξερω πως το λενε στα ελληνικα αλλα θα το περιγραψω. Ειναι ενα πρασινωπο μυοχαλαρωτικο gel με ευκαλυπτο και μεντα, καταπραϋντικο για μετα το αθλημα πχ. Χρησιμοποιειται για την σωματικη χαλαρωση. Λογω του οτι εχει μεντα και ευκαλυπτο σε κανει frosty πριν καταλαβεις τι γινεται, ενω χαλαρωνει το δερμα και το περιποιειται!!! Στη Γερμανια κανει απο 1€/250ml. Αιθεραια ελαια, αρωματα κλπ δε θα συνιστουσα αν δεν ειναι κανεις σιγουρος για τη συνθεση τους, και αυτο γιατι μπορει να ερεθισουν το δερμα! ΚΑι σιγουρα ταμπου τα αρωματακια που βαζουμε σε νερο και καιμε με κερι απο κατω!

  Λογω του οτι οι λαμες οσο ακριβες και αν ειναι, δεν παυουν να ειναι προιον μηχανικης παραγωγης. Με ατελειες. Σε ολες. Συνιστω λοιπον ανεπιφυλακτα τη χρηση ενος φελλου! Πιανετε τον φελλο με δεικτη και αντιχειρα. Με το αλλο χερι κρατατε τη λαμα απο το κεντρο. Την «τραβατε» παραλληλα κατα πλατος του φελλου σα να το βαφατε με πινελο. Μια προ; τα κατω, μια προς τα πανω. 3 φορες επαναληψη. Γυρνατε τη λαμα προσεκτικα και κανετε το ιδιο με την αλλη κοψη. Ετσι εξαφανιζονται οι μηχανικες ατελειες. Ειναι αναλογο με το τραβηγμα της φαλτσεττας στο δερμα.

  Τη λαμα δε χρειαζεται μεν να την βγαλει κανεις απο τη μηχανη μετα απο καθε ξυρισμα. Αλλα ειναι δοκιμο να την ξεβιδωνει κανεις λιγο για να παιρνει αερα και να στεγνωσει η μηχανη μεχρι τερμα στο πασο. Καθημερινα επισης φτανει ενα καλο ξεπλυμα με χλιαρο νερο. Σε καθε αλλαγη λαμας, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ενας πιο σχολαστικος καθαρισμος για να φυγουν τα υπολλειματα απο το σαπουνι, αλλιως θα την κλαιτε τη μηχανη! Το αλκαλικο σαπουνι θα φαει την επικαλυψη (ναι σε διαστημα 10 -15 ετων ισως, αλλα αν μπορει να το αποφυγει αυτο κανεις, γιατι οχι???) και να δημιουργησει τρυπες κλπ. Με μια πετσετα για τα χερια (δλδ οχι πολυ χοντρη) γινεται σαν καινουριο!

  Αποφευγετε κρεμες (κυριως) που εχουν σιλικονη μεσα. Ολες οι Williams και καποιες Gillette για παραδειγμα. Οι σιλικονες βοηθανε στο γλυστριμα του ξυραφιου, αλλα μπουκωνουν το πινελο!!!! Ετσι δεν μπορει να παρει αρκετη ποσοτητα νερου, με αποτελεσμα να μην κανετε ποτε εναν αφρο της προκοπης!!! Και αντε το πινελο ηταν στην κατηγορια των 5€ να παει στο διατανο, αν ηταν καποιο ακριβο? Ειναι δυσκολο να σωθει. Αν ομως σας εχει συμβει, τοτε με ζεστο νερο και fairy! Τριψτε το πινελο κυκλικα στην παλαμη σας αφου το χετε αφησει κατω απο το οσο πιο ζεστο νερο γινεται. Να κανετε αφρο… Και στο ξεπλύμα επισης με κυκλικες κινησεις. Αναλογα με το μπουκωμα ισως πρεπει να το επαναλαβετε!! Οποτε ΜΑΚΡΙΑ απο τετοιες ιστοριες! Χρησιμοποιειστε καλυτερα γλυκερινη!! Εχει το ιδιο αποτελεσμα στη λαμα, αλλα ειναι φυτικης προελευσης και υδροδιαλυτη.

  Σας κουρασα? Δεν πειραζει.. Το τελειωνω εδω για την ωρα, ελπιζω να βοηθησα!

 16. kalhspera se olous na rothso…….exo psaxei se super market kai se 2-3 hondos alla de mporo na vro poythena xuristiki mixanh phpos mporeite na mou peite pou mporo na vro?

  • Στον Τσομπάρη, οδός Μάρνη 47, πλησίον πλατ. Βάθης, θα βρεις μηχανές Merkur γερμανικές, από τις καλύτερες που κατασκευάζονται σήμερα.
   Ξεκίνα με το μοντέλο Merkur 38c.

   Σε ιντερνετικά μαγαζιά, που αναγράφονται στα λινκ της πρώτης σελίδας, μπορείς να βρεις και πολλές άλλες μηχανές π.χ. Mühle, Εdwin Jagger κ.λπ.

   Τέλος, σε φόρουμ του εξωτερικού μπορείς να βρεις προς πώληση μεταχειρισμένες Gilette made in USA, δεκαετίας ’50 ή ’60, τις καλύτερες μηχανές που παρήχθησαν ποτέ.

   ΥΓ
   Γράφε ελληνικά,
   ΟΧΙ γκρίκλις!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: